Música Antiga Música Trobada

Joan Cabanilles, la música d’un temps

Basílica de Sant Jaume Apòstol. Algemesí, 20 hores

ANY CABANILLES. PRESENTACIÓ DE CD I CONCERT «Joan Cabanilles, la música d’un temps», del grup Música Trobada: Pilar Moral, soprano; Patrícia Llorens, soprano; Sergi Gil, violí; Regina Fuentes, violoncel; Francesc Valldecabres, orgue i clavecí. Intervindrà: Vicent Ros (organista). En el concert s’interpretaran obres de: GasparSanz, Joan B. Cabanilles, Pere Rabassa, Vicent Rodríguez i Josep Pradas.

El 2012 celebrem el 300é aniversari de la mort de Joan B. Cabanilles qui, junt amb Antonio de Cabezón, representa el punt màxim de la composició per a orgue dins la península. La biografia de Cabanilles segueix presentant buits tot i que la seua música ens parla per ella mateixa. Entre tota la seua producció, hi trobem també l’obra vocal de la qual, el disc en presenta una bona mostra amb la Missa i dos més de les obres religioses, Mortales que amáis i El galán que ronda las calles així com dos temptejos solament per a orgue. Fins i tot les entonacions del Glòria i del Credo han sigut trobades en dos missals valencians de 1528 originals i no s’han trobat en cap altra font.
La proposta que fa Música Trobada va més enllà de l’enregistrament de les obres, ja que alhora fa un recorregut per la història valenciana en un moment complicat com fou la Guerra de Successió (que va coincidir amb els últims anys de Cabanilles) i l’arribada d’aires nous, gustos i estils que veiem en els compositors que el succeïren. Per això també han enregistrat obres de Vicent Rodríguez (l’organista successor de Cabanilles), Pere Rabassa (compositor català que arribà a València el 1714 qui, fidel a la casa d’Àustria, va escriure una cantata per commemorar la victòria d’Almenar el 1710) i, finalment, Josep Pradas, deixeble de Cabanilles, mestre de Capella a Algemesí i més tard a la Catedral de València, que presenta ja definit el nou estil de tendències italianitzants. Per últim, hem inclòs al disc tres peces que volen representar la música que el poble feia en els segles XVII i XVIII i que no estava gens allunyada de la música que el compositors professionals feien als seus centres musicals: Les Paradetes, dansa d’origen valencià que veiem anomenada en nombroses obres de teatre i que va replegar Gaspar Sanz a l’època, Valga’m Déu, pastorel•la que forma part d’un villancet en valencià de Pradas localitzat a l’arxiu del Patriarca i, per últim, la Muixeranga, que ret un xicotet homenatge al poble d’Algemesí i que uneix la tradició viva amb el passat.
El disc inclourà notes explicatives sobre el programa, dividides en tres seccions, la història, la música de Cabanilles i els altres autors i, finalment, un apartat sobre la música popular.

0 comments on “Joan Cabanilles, la música d’un temps

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: