Concerts Música Antiga

Harmonia del Parnàs inicia la programació musical de la Generalitat amb motiu de l’any sant Juan de Ribera

El grup que lidera Marian Rosa Montagut ofereix l’estrena en temps moderns de sis obres de compositors valencians a l’Església del Reial Col.legi Seminari de Corpus Christi

València (1911.04.12) .- La programació musical organitzada per la l’Institut Valencià de la Música (IVM) amb motiu de la commemoració del quart centenari de la mort de sant Joan de Ribera comença el divendres dia 15 amb un concert a càrrec del grup valencià Harmonia del Parnàs a l’església del Reial Col.legi-Seminari de Corpus Christi (RCSCC), institució fundada pel propi Patriarca.

La formació que dirigeix ​​Marian Rosa Montagut, el cor Ars Musicorum i els solistes Carmen Botella i Susanna Puig (múltiples), Javier Robledano (alt), Alberto Guardiola (tenor) i Luis Vicente (baix) oferiran un programa titulat Magnificat defunctorum.

Marian Rosa ha combinat en aquest programa obres del mestre de capella del RCSCC Antonio Teodoro Ortells (1647-1706), d’altres compositors que van ocupar aquest lloc a la catedral de València, com Gracián Babán (ca.1620-1675) i Juan Ginés Pérez (1548-1600), així com de Tomás Luis de Victoria (1548-1611), i una peça anònima, totes elles conservades a l’arxiu del Patriarca.

Sis estrenes en temps moderns

Més de la meitat del programa està integrat per obres que seran interpretades en públic per primera vegada en temps moderns, gràcies a les investigacions dutes a terme per especialistes com M ª Teresa Ferrer o Esperança Rodríguez.

“La fundació del Reial Col.legi Seminari de Corpus Christi (Patriarca) va suposar un abans i un després en el panorama musical de València. Encara que el seu fundador, Joan de Ribera, va apostar per donar un lloc primordial a la música, segurament no va arribar a imaginar el alt nivell que aquest art arribaria a aconseguir allà amb el pas dels anys “, assegura Marian Rosa Montagut.

“El fet d’interpretar aquestes composicions de primeríssim ordre precisament aquí-afegeix la directora de Harmonia del Parnàs-ens fa sentir a cantants i ministrils una sensació especial al enfrontar-nos a un repertori escrit expressament per aquests palaus i en abordar unes partitures que durant el segle XVII van ser interpretades per la capella de música del Reial Col.legi Seminari de Corpus Christi “.

Harmonia del Parnàs

Harmonia del Parnàs, formació que interpreta obres anteriors al 1800 amb instruments i criteris històrics en importants festivals i auditoris, ha tret recentment al mercat el seu quart disc, Salve Regina, una selecció d’obres instrumentals i vocals molt representatives del barroc valencià.

El seu repertori, escollit a partir de l’estudi de fonts musicals i documentals d’arxius i biblioteques d’arreu del món, recull diferents gèneres i autors hispànics dels segles XV al XVIII.

El grup ha recuperat, interpretant per primera vegada en concert públic en temps moderns, més d’una dotzena de nadales i algunes obres litúrgiques de José Escorihuela (1674-1743), José Pradas Gallén (1689-1757) i Pedro Rabassa (1683-1767 ).

El disc dedicat a Pradas, publicat en la col.lecció patrimoni musical valencià ‘IVM (2008), va ser nominat als Premis de la Música d’aquest any en la categoria de Millor Intèrpret de Música Clàssica.

A l’agost de 2010, Harmonia del Parnàs va oferir al Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola l’estrena en temps moderns d’una selecció de l’òpera El major triomf de la major guerra, del portuguès establert a València Manuel Ferreira.

Sant Joan de Ribera: una figura cabdal a València

Conegut com el Patriarca, sant Joan de Ribera (Sevilla, 1532-València, 1611), arquebisbe de València i fundador del Reial Col.legi Seminari de Corpus Christi a aquesta ciutat, va estar molt interessat en l’aplicació de les reformes del Concili de Trento en la Comunitat Valenciana.

L’arxiu i la biblioteca musical del Col.legi tenen una gran col lecció d’impresos i manuscrits i és un dels més importants a Espanya.

Un congrés internacional i un cicle de concerts

La Generalitat, a través de l’Institut Valencià de la Música i en col.laboració amb diverses institucions, ha organitzat diverses activitats musicals per commemorar el quart centenari de sant Joan de Ribera: un congrés internacional, que es durà a terme entre els dies 29 de juny i 2 de juliol, així com un cicle de concerts.

El cicle que inicia Harmonia del Parnàs inclou també sengles concerts de Capella Saetabis i Victoria Musicae al festival Serenates al Claustre els dies 29 de juny i 1 de juliol, un altre de Capella de Ministrers el 20 de desembre i un altre del Cor de la Generalitat el 13 de gener, aquests dos últims en la a l’Església del Patriarca.

• divendres, 15 abril
• 20.00 hores (entrada lliure fins a completar l’aforament)
• Reial legi-Seminari de Corpus Christi

0 comments on “Harmonia del Parnàs inicia la programació musical de la Generalitat amb motiu de l’any sant Juan de Ribera

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: