Noticies

Philippe Jaroussky, la veu d’un xiquet en un home, per al Neró de Monteverdi

El contratenor Philippe Jaroussky té “molta sort” d’haver nascut el 1978 i no fa tres segles perquè, “si no”, el seu angelical aspecte però, sobretot, la seva veu pura i cristal li haurien fet engrossar, “segur”, les files dels “castrati”.

Tot en Jaroussky, que interpretarà des de diumenge en el Reial el paper de Neró a “L’incoronazione di Poppea”, de Monteverdi, s’allunya de les convencions operístiques actuals: és prim i “cool” com un model a la vegada que seràfic com un nen de cor, i la seva veu, dolça com la d’una dona i resolta com la d’un home, “va sortir” d’ell quan ja tenia 18 anys.

“Vaig anar a veure un concert d’un contratenor francès i em va commocionar de tal manera que vaig dir ‘vull fer això'”, i així, sense haver cantat mai, es va posar en mans d’una professora que, temps després, li va confessar que al principi no tenia massa esperances de treure alguna cosa en clar perquè la seva veu era “molt petita”.

Ara, quan els seus aguts són un autèntic festí de colors i varietats, capaç de pujar i baixar com si toqués el violí o el piano que va estudiar, hi ha divisió d’opinions sobre si és un “soprano” o un contratenor, veus ambdues que es vinculen amb el “falset”, és a dir el cant que simula l’agut femení.

La diferència, subtil, és que el primer “fingeix” aquesta veu sense aprofitar totes les facultats físiques de cap i pit i en el segon és com si la laringe no s’hagués produït del tot i permetés, utilitzant tota la potència “disponible”, registres inaudits en un home.

“Vaig començar com a soprano quan era molt jove i acabava esgotat intentant cantar tan alt. Després de cinc anys vaig començar a cantar més baix i ara puc dir que la meva veu és més semblant a la d’un xiquet”.

“En el fons, potser, és que sóc una mica infantil, una mica Peter Pan”, admet l’artista, “obsessionat” amb que la seva veu soni “natural”, una prolongació de la forma en què parla: “la meva manera més fàcil de fer música “.

Jaroussky, que deu el seu cognom rus al seu besavi, es va convertir en el primer contratenor “supervendes” gràcies al seu disc “Carestini”, homenatge a la figura del castrat que “va créixer” a l’ombra del totpoderós Farinelli.

“La història dels ‘castrati’ és fascinant i la seva forma de cantar una gran paradoxa: tenien un cos gran, amb grans pulmons però unes cordes vocals poc desenvolupades. No és el mateix que un contratenor però, la veritat, son amb el que ells feien, en el seu color, perquè em inspirin “.

Hi ha “coses”, precisa, que un contratenor no pot cantar, es “necessita” una mezzosoprano, per això, detalla, hi ha moltes peces que interpreta Cecilia Bartoli-que ha dedicat també un disc als “castrati” – amb les que ell “no pot”.

Diu que el seu paper a “L’incoronazione di Poppea”, una producció de La Fenice de Venècia en la qual comparteix protagonisme amb aquest “animal escènic” que és l’exuberant Danielle di Nies, és “molt difícil” perquè ha d’equilibrar exquisidament els rampells histèrics del seu personatge amb la sublimació amorosa, la part dramatúrgica amb la vocal.

És un paper complex perquè Jarussky, que va cantar per primera vegada el paper de l’emperador amb 21 anys, no vol fer el personatge d’un “dolent”, sinó també el d’un somiador, un poeta, per al qual el més important és l’amor , “un àngel, tot i que pervers”.

“Hi ha moments en què la veu ha de ser més fosca, no pot ser tan cristal que Neró voreja la bogeria corro el risc d’arribar massa alt així que he d’estar molt atent en cada moment. He de posar meus vuit sentits en cada nota “, fa broma Jaroussky, que estarà dirigit per la” eminència “del barroc William Christie, al capdavant de les Arts Florissants.

Una Mostra de la veu de Jaroussky: podeu escoltar i fer la descarrega dels mp3.

0 comments on “Philippe Jaroussky, la veu d’un xiquet en un home, per al Neró de Monteverdi

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: