Música Sacra

Concert, Cor Polifònic “Ciutat de Xàtiva”, 28 de març, a les 19:00h, en l’Esglesia de Sant Pere (Xàtiva)

PROGRAMA DEL CONCERT

Notes al programa

Una missa atípica.

El que en absolut vol dir que Dvorak  “com Berlioz o Verdi, per exemple” fera algun “rodeo” especial per a expressar-se de manera religiosa amb procediments estilístics aliens al mitjà; és singular per altres raons. Ell la va definir com una obra “de fe, esperança i amor a Déu Totpoderós”, i no solament es va referir a ella en aquests témes per raons espúries o interessos contractuals de l’encàrrec, sinó que a l’observar els mitjans que posa a la disposició del discurs, tan humils com compromesos amb una transcendència que en tot moment es percep com de sincer origen religiós, un se sent molt allunyat de l’escena “operística” en la qual es van moure tant Berlioz com Verdi anteriorment esmentats, o, per què no dir-lo, el mateix Beethoven en el seu Missa solemnis. No; aquesta missa de Dvorak no és un producte típic d’un temps en el qual el concepte sinfònic campa a plaer en les interminables misses amb orquestra. Però tampoc una obra feta a la mesura dels requeriments eclesiàstics d’una església deslligada en les seues noves exigències per a la música religiosa: en 1893 el cardenal de Venècia va iniciar una campanya defensant que l’única música sacra possible habia de ser l’escrita sota les directrius del cant gregorià i la polifonia palestriniana, cosa que va acabar convertint-se en norma. Ni lo un ni allò altre; més aviat estem davant una obra d’esperit religiós però de caràcter civil. Per a la seua missa en Re, Dvorak no va seguir cap de les esmentades directrius. L’obra de Dvorak és una gran obra de circumstàncies, i dic “gran” perquè estant construïda amb uns mitjans tan escassos, les seues notes brillen amb una llum i una tensió interna impressionants. No va ser escrita per a cap celebració litúrgica concreta ni per a cap concert, sinó per a l’arquitecte Josef Hlávka, que va ser el fundador de l’Acadèmia Checa de les Ciències i les Arts. Havent contruit aquest una capella en el seu castell, va encarregar aquesta missa a Dvorak per a consagrar aquest menut oratorio familiar. L’obra va ser interpretada en 1887 en l’acte de dedicació de la capella i va ser dirgida pel propi Dvorak. Avui escoltarem la versió per a cor reduït i piano, com va ser concebuda al principi pel compositor, encara que el seu editor no es va fer càrrec d’ella fins que Dvorak no va afegir part important d’orquestra.

5 comments on “Concert, Cor Polifònic “Ciutat de Xàtiva”, 28 de març, a les 19:00h, en l’Esglesia de Sant Pere (Xàtiva)

 1. 28 de Marzo de 2010

  A las siete de la tarde, en la Iglesia de San Pedro, se celebró el concierto de música sacra ofrecido por el Cor Polifónic Ciutat de Xàtiva y la elección la tuve fácil. ¡Y qué concierto! Para comenzar, dos piezas breves: Tu Trinitas Unitas y el Ave María, como el conjunto del programa, de Antonin Dvorak. Al piano, Davinia López, magistral. El director titular, Francisco Tortosa, muy atrevido en la elección del repertorio, acertó de lleno. La introducción ya fue un verdadero deleite; el Ave María, cantada sólo por las voces femeninas, envueltos por un entorno jamás mejor elegido, ya nos elevó a una cota de serenidad espiritual y fijación de los sentidos en la belleza de la oración, que prepararon al auditorio para el plato fuerte: la Misa en Do Mayor, Opus 86, escrita por el ya citado autor en 1.887. De ahí al cielo. Tanto en los pasajes de delicada sonoridad en pianos exquisitos como en los forte hasta el éxtasis, el coro nos transportó a estancias anímicas jamás vividas. El Gloria nos emocionó hasta el extremo; y el deseo de seguir cada compás, in crescendo, hasta un Agnus Dei insuperable para rubricar un concierto de antología. Podéis decirme que soy partidista y tildarme de exagerado. Nadie de los presentes en el concierto lo apreciaría así, porque de estos entran pocos en la docena. Muy buena asistencia (faltó la representación municipal). Agradecimientos de rigor y un aplauso ensordecedor, rubricaron una maravillosa tarde de música sacra.

 2. Susana Biosca

  Vos done l’enhorabona a tots i totes pel concert de setmana santa. Va sonar requetebé i vaig gaudir molt escoltant-vos i amb molta ràbia per no estar ahí. Bon treball i continueu així. Molt bon treball, Paco!!!!!

 3. Enhorabona……i Moltiisimes gracies……com sempre ,es un plaer,compartir moments musicals…

 4. Susana Biosca

  Enhorabona a tots pel concert de setmana santa. De veritat vos ho dic… un projecte tan ambiciós (amb permís de Paco) que ha sigut defés amb tota dignitat. Des de dalt no podeu fer-vos una idea de tant bé com va sonar. Gràcies, Paquito!!!! Cada repte et superes més. Eres un fenòmen. Enhorabona per la teua tenacitat i una vegada més pel teu treball. Vos promet que em feia moltíssima enveja des del públic. Un beset de la Sus!!!

 5. L’enhorabona a tots i moltissimes gracies.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: